Convocatòria per a projecte fotogràfic a Cortona On The Move 2024

Karen Mueller

Convocatòria oberta per a la selecció d’un projecte d’exposició de fotografia per al festival Cortona On The Move 2024

1. Objecte de la convocatòria

L’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB), juntament amb els organitzadors del festival internacional de fotografia Cortona On The Move 2024, crea una convocatòria oberta per a la selecció d’un projecte d’exposició de fotografia per al festival, que se celebra de l’11 de juliol al 3 de novembre de 2024 a Cortona, Itàlia.

2. Descripció i objectiu del projecte

L’IEB és un organisme del Govern de les Illes Balears dedicat al foment de la llengua i la cultura de l’arxipèlag. A través de la seva àrea de cultura, té com a objectiu estratègic consolidar les Illes Balears com un mercat cultural estructurat, a més de fomentar la projecció exterior de la música, les arts escèniques, la literatura i les arts visuals d’aquest territori.

A fi de promoure i donar visibilitat a la creació artística de l’àmbit de les arts visuals de les Illes Balears, l’IEB participa al festival internacional de fotografia Cortona On The Move 2024 amb una exposició individual d’un artista visual o fotògraf de les Illes Balears.

El festival internacional de fotografia Cortona On The Move https://www.cortonaonthemove.com se celebra des de l'any 2011 a la localitat toscana de Cortona, a la província d'Arezzo. Protagonista de la producció fotogràfica a nivell internacional, el festival és un referent per a fotògrafs, comissaris, autors, crítics, així com per al públic.

Sota la direcció de Veronica Nicolardi i la direcció artística de Paolo Woods, el festival converteix la narrativa documental en el centre del seu interès i se centra en temes contemporanis i rellevants socialment. En un moment de la història en què la fotografia és el mitjà més universal per narrar el món en què vivim, el festival pretén fer-lo accessible i entenedor per al gran públic i convertir-lo en un motor de cultura, intercanvi i creixement.

Cada any, Cortona On The Move porta a terme investigacions sobre l'evolució del llenguatge fotogràfic i cada cop més privilegia la producció i realització de continguts originals i inèdits.

Les propostes que es presenten a la convocatòria han de ser projectes fotogràfics que versin sobre el focus temàtic «cos de l’evidència», proposat pel festival per a l’edició de 2024. El statement del festival diu:

Des del moment en què va néixer la fotografia, el cos es va consolidar immediatament com un dels temes focals d'aquest nou mitjà. El cos per descobrir, posar al nu, observar. Un lloc per al plaer, però també per al dolor, alhora vulnerable i increïblement poderós. Ara, més que mai, el cos s'ha convertit en el camp de cada batalla, ja sigui per la identitat, el gènere o la política, individual o col·lectiva. El cos pot ser mercantilitzat o santificat. El cos perfecte és una mentida embolicada en una il·lusió. El cos s'ha de celebrar en totes les seves formes i desafiant tots els dictats. És un lloc de llibertat i un espai per alliberar. Per a la medicina, és una àrea d'estudi inesgotable. Per a la tecnologia, que anhela un cos-màquina, és una eina que cal millorar. Però sobretot,el cos està compromès en una batalla interminable contra el seu propi fi, la mort. Si és cert que la fotografia pot servir de prova, Cortona 2024 desvetllarà un “cos de l’evidència (body of evidence)”, on explorarem el cos i, juntament amb ell, nosaltres mateixos.

3. Destinataris

La convocatòria està dirigida a artistes visuals i fotògrafs naturals de les Illes Balears o residents a l’arxipèlag.

A l’edició de 2024 no hi poden participar els creadors seleccionats en convocatòries anteriors.

4. Pressupost i coordinació tècnica

El pressupost del projecte d'exposició al festival Cortona On The Move és de 15.000 €.

Les tasques de gestió i organització de l'exposició són a càrrec del festival i inclouen producció (impressió, emmarcat de les fotografies); muntatge i desmuntatge; condicionament de l’espai d’exposició; comissariat; comunicació i difusió; honoraris, desplaçament, allotjament i acreditació de l’artista visual o fotògraf autor del projecte. 

5. Honoraris

Els honoraris de l’artista visual o fotògraf seleccionat ascendeixen a 1.500 € (impostos inclosos), que el festival abonarà a l'autor del projecte guanyador contra presentació de factura.

6. Selecció del projecte guanyador

La selecció del projecte guanyador correspon a Veronica Nicolardo, directora de Cortona On The Move, i Paolo Woods, director artístic del festival.

Els criteris que guiaran la selecció del projecte són:

- qualitat i interès artístic del projecte,

- l’encaix dins la programació artística de l’esdeveniment,

- adequació al focus temàtic proposat.

7. Presentació de projectes

Per a inscriure-se al procés de selecció previ, cal enviar la proposta de projecte i la trajectòria de l’artista visual o fotògraf a opencall@iebalearics.org. Els arxius han d’estar en format PDF.

A l'assumpte del correu electrònic cal indicar “Open call Cortona On The Move”. L'arxiu del dossier ha d'estar identificat amb el nom del fotògraf i el títol del projecte (Nom­_Títol). El projecte ha d'anar acompanyat d'un text explicatiu que estableixi la relació temàtica amb el focus plantejat pel festival i mostrar imatges en baixa resolució de les obres proposades.

Només s’acceptarà una proposta de projecte per participant.

L’IEB confirmará la recepció del projecte.

8. Termini de recepció de projectes

El termini per a la recepció dels projectes finalitza el diumenge 14 d’abril de 2024, a les 23.00 h.

No es tindrà en compte cap sol·licitud de participació enviada amb posterioritat al termini marcat.

9. Resolució

L’autor del projecte seleccionat rebrà un correu electrònic de confirmació de la seva selecció per part de l’IEB (fins, com a màxim, al 25 d’abril de 2024), al qual ha de respondre confirmant la participació.

Resolt aquest tràmit, l’IEB informarà tots els participants del resultat final mitjançant un correu electrònic i publicarà el resultat de la selecció final al seu web.

L’IEB es reserva el dret a declarar deserta la convocatòria en cas que els directors del festival resolguin que els projectes presentats no s’adecuen als criteris de selecció descrits o no encaixen en la programació prevista.

Més informació

En cas de preguntes o consultes, podeu contactar amb Karen Müller, tècnica d’arts visuals de l’IEB (kmueller@iebalearics.org; 971 17 89 96).


 

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació.